5 grunde til, at du ikke taber dig på LCHF



Spiser du LCHF men rykker vægten sig ikke eller går den endda den forkerte vej? Så læs her nogle af de mest hyppige årsager til, at du ikke taber dig på LCHF.

1. Du spiser for mange kalorier

 Egentlig kunne listen stoppe her, for den primære årsag til, at du ikke taber dig er, at du ikke er i kalorieunderskud. Det er et godt værktøj at spise få kulhydrater, men det gør det ikke alene. For at din krop skal tage energi (fedt) fra fedtvævet, skal der være et kalorieunderskud.

Du behøver dog ikke tælle kalorierne minutiøst sammen hver dag men et par stikprøver kan nok gøre dig klogere. En anden metode er at se på alt det, du spiser udenfor måltiderne. Ryger der lige et stykke ost ind her, en ekstra kaffe med fløde og en håndfuld mandler, ja, så er dagens kalorieunderskud væk lige der. Sigt derfor efter at spise til hovedmåltiderne og undgå for mange snacks. Om du spiser 1, 2 eller 3 hovedmåltider er uden betydning. Gør det, du trives bedst med.

2. Du spiser for mange kulhydrater

Du spiser ikke low carb nok til at din krop tvinges over på fedtdrift. I fravær af kulhydrater vil kroppen producere noget, der hedder ketonstoffer, som din krop kan bruge som energi. Disse ketonstoffer virker naturligt appetitnedsættende, hvilket er årsag til at mange forklarer, at de kan tabe sig uden sult på LCHF. Spiser du for mange kulhydrater, opnår du ikke denne effekt.

3. Du spiser for meget bagværk

 LCHF-godkendte brød og kager er stadig brød og kage. Nogle gange endda med flere kalorier i end originalversionen. Disse er beregnet til særlige lejligheder og ikke til hverdagskost.

Den svenske LCHF-forfatter og fortaler, Sten Sture Skaldeman, som har tabt mere end 65 kilo med LCHF, udtalte på et tidspunkt:

Størstedelen af LCHF-bøgerne på markedet handler ikke om LCHF. Jeg synes, det er bekymrende, eftersom det narrer læserne. Din kage bliver ikke LCHF bare fordi du erstatter sukker med sukrin. LCHF er et sundhedskoncept, men man kan ikke spise sig sund i brød og kage. Fortsætter denne tendens, risikerer LCHF at blive reduceret til endnu en dårlig slankekur. (frit oversat fra svensk)

4. Du spiser Low Carb Low Fat

Du har ikke givet slip på fedtforskrækkelsen og holder stadig fast i din fedtfattige tankegang. Det betyder, at din kost i stedet bliver Low Carb High Protein. Du kan sagtens tabe dig på denne kost også (du kan tabe dig på alle slags kost), men du vil sandsynligvis føle dig træt, sulten og energiforladt, da din krop tvinges til at omdanne protein til glukose (blodsukker) for at give dig energi. Det er en trættende proces for kroppen, og det mærker du tydeligt. Det er sandsynligt, at du efter kort tid vil opgive, fordi du ikke orker at være træt og sulten. Og kure, du ikke kan holde, er ikke vejen til et varigt vægttab.

5.  Du er faldet i alt-eller-intet-fælden

Du kom til at spise et halvt æble og straks er alt ødelagt og du kaster dig ned i den nærmeste 7eleven og voldtager bland-selv-slik-stationen og voldspiser det hele bagefter. Genkender du dette mønster, er du faldet i den meget destruktive alt-eller-intet-fælde.  Et halvt æble (eller hvad det nu er, du mener, du har spist, der var forkert) gør ingen som helst forskel i dit vægttab. At voldtage en bland-selv-slik-station for ofte er derimod direkte medvirkende til, at din vægt ikke går ned, men måske snarere går op. Slip tankerne fri og brug i stedet din fornuft. Du har altid mulighed for at lade dit næste valg være et godt valg.

Kunne du lide denne artikel? Så DEL den gerne på Facebook, Twitter eller lign.